Az április 3-án megszervezésre kerülő magyarországi országgyűlési választáson és népszavazáson azok a magyarországi lakcímmel nem rendelkező erdélyi magyar állampolgárok szavazhatnak, akik előzetesen (március 9-ig) kérvényezték felvételüket a választói névjegyzékbe, vagyis: regisztráltak.

HA ÖN ERDÉLYI MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR ÉS NINCS MAGYARORSZÁGI LAKCÍME, VALAMINT ELŐZETESEN REGISZTRÁLT A VÁLASZTÁSRA, A KÖVETKEZŐKET ÉRDEMES TUDNIA:

Március 14-én megkezdték az április 3-i magyarországi országgyűlési választásra és népszavazásra szóló levélcsomagok kézbesítését Erdélyben.


Ha azt szeretné, hogy szavazata biztonságban és még időben célba érjen, levélcsomagját NE bízza a postára, hanem adja le mihamarabb, de legkésőbb április 2-ig az Erdély-szerte működő EMNT Demokrácia-központok valamelyikében, vagy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) területi képviselőinél!


Az EMNT Demokrácia-központok elérhetőségeit IDE KATTINTVA találja.


Tudnivalók a szavazás menetéről, valamint a levélszavazatok leadásáról:


A levélcsomag tartalma:

Szavazás módjáról szóló tájékoztató; az országgyűlési választás szavazólapja; a népszavazás szavazólapja; az azonosító nyilatkozat; a szavazólapoknak szánt kis boríték; a válaszboríték (a nagy méretű boríték)

A szavazólapok kitöltésének módja:
 • A szavazólapot csak személyesen és befolyástól mentesen töltheti ki!
 • A szavazólapok kitöltéséhez golyóstollat vagy tollat használjon!
 • Érvényesen úgy szavazhat, ha két egymást metsző vonallal (X) jelzi választását.
 • Az országgyűlési választásra vonatkozó szavazólapon csak egy listára szavazhat. (Ellenkező esetben szavazata érvénytelen!)
 • A népszavazásra vonatkozó szavazólapon 4 kérdésre szavazhat, kérdésenként pedig csak egy szavazatot adhat le. (Ellenkező esetben szavazata érvénytelen!)

Az azonosító nyilatkozat kitöltésének módja:
 • Az azonosító nyilatkozat kitöltéséhez használja a lakcímkártyáján, VAGY az érvényes magyar személyazonosító igazolványán, VAGY az érvényes magyar útlevelén szereplő adatokat.
 • Az azonosító nyilatkozatra írt adatok a fentebbi dokumentumokban szereplő adatokkal megegyezők kell legyenek.
 • Írja alá az azonosító nyilatkozatot!
 • A hiányosan, pontatlanul kitöltött vagy aláírás nélküli nyilatkozat esetén szavazata érvénytelen lesz.


❗Az EMNT Demokrácia-központok munkatársai, valamint az EMNP és az EMSZ önkormányzati képviselői és területi megbízottjai segítenek az azonosító nyilatkozat kitöltésében.


A levélszavazás menete:
 • Tegye a kitöltött szavazólapokat a KIS borítékba.
 • Zárja le a KIS borítékot.
 • A kitöltött, aláírt azonosító nyilatkozatot és a lezárt KIS borítékot tegye a NAGY borítékba.
 • Zárja le a NAGY borítékot.


FIGYELEM: a válaszborítékba (a nagy méretű borítékba) KIZÁRÓLAG az Ön saját azonosító nyilatkozatát és a szavazólapokat tartalmazó kis méretű borítékját tegye be!


A levélcsomag leadása:

Szavazatát NE bízza a postára, hanem adja le mihamarabb, de LEGKÉSŐBB ÁPRILIS 2-IG az Erdély-szerte működő EMNT Demokrácia-központokban, valamint az EMNP és az EMSZ területi képviselőinél, így szavazata időben és biztonságban eljut Magyarország kolozsvári és csíkszeredai főkonzulátusára.

Leadási pontok (EMNT Demokrácia-központok) elérhetőségei: www.emnt.org/irodaink


☎ Központi tudakozó telefonszám: +40 264 333461